Östra Strö

Den lilla byn med det stora engagemanget

Skolan

Östra Östra strö är en liten skola med anor från 1812, det är en av landets äldsta skolor. Skolan ligger vackert med naturen runt knuten, både öppna landskap och skog finns på gångavstånd. Skolan är miljöcertifierad med Grön flagglänk till annan webbplats och miljötänket genomsyrar. Naturen och utemiljön är ett viktigt arbetsredskap. Skolan har idag integrerade klasser från klass F till årskurs 4. Skolan har nära samarbete med fritidshemmet Grottebo som finns i samma lokaler.

Upptagningsområdet för våra barn är framför allt Östra Strö, Kungshult, Skarhult, Brönneslöv, Hurva och Gryby men det finns även barn inne från tätorten. Värt en funderare om man vill ha en mindre skola med trygg miljö där alla barn blir sedda. Närheten till E22:an gör att skolan ligger ute på landet men är attraktivt om föräldrarna arbetar i Lund, Malmö regionen.

Våra mål är att alla barn:

 • ska stärkas i sitt självförtroende
 • ska få känna trygghet och bli sedda
 • ska behålla sin lust att lära
 • ska nå kunskapskraven

 

3 kommentarer

 1. Hej!
  Min farfar bodde i Wennberga, Östra Strö socken. Jag forskar bakåt på den gård han ägde och ser då att den köptes ut från Pugerups gods i olika mindre hemman i mitten på 1800-talet. Bl.a. köpte en soldat Frisk den första delen som så småningom skulle bli min farfars gård. Känner ni till var soldattorpet låg och finns det några bilder av soldattorpet? Jag är intresserad av att veta så mycket som möjligt från gamla tider i området.
  Med vänlig hälsning
  Anita Hansson

  • Sven-Erik Johansson

   4 november, 2017 at 13:41

   Hej
   Det finns en tomt i Östra Strö som brukar kallas soldattorpet. Det finns inget hus kvar, men några stenmurar.
   Östra Strö hette endast Strö fram till 1885. I bifogade länken ( http://runeberg.org/hgsl/6/0332.html) ser man att Wennberga är en del i Strö 1863.
   I ett klipp från Bygdeband (http://www.bygdeband.se/wp-content/uploads/2014/06/H%C3%A4radsfolk-XVII-Johan-Str%C3%B6m.pdf) berättar Johan Ström att han bott på Wennberga nr 3 i Östra Strö.
   Det kluriga är att tomten till soldattorpet ligger vid Östra Strö 3 så det kan ju vara där. Det fanns (finns) ju också en skola i byn.
   Anledningen till att jag tvekar är att Wennberga skola och gård ligger i Kungshult 6 km härifrån.
   Det verkar lite förvirrat med Wennberga. Jag skall kolla runt lite.
   Från 1851 bodde Anders Pehrsson (Skarhult 1803-1861) – Gift 1. Sissa Pehrsdotter (1810-1846) Gift 2. Hanna Nilsdotter (1818-1877) på Östra Strö 3
   Några kända?

   Kontakta mig gärna på sej.home@telia.com
   Hälsningar
   SvenE

  • Sven-Erik Johansson

   4 november, 2017 at 15:35

   Hej igen
   Om gården ligger i Wennberga, så kan vi nog lämna spåret med soldattorpet nere i vår by.
   Wennberga verkar ha legat på samma ställe (vid Kungshult), men tillhört Östra Strö.
   Tyvärr vet jag inte så mycket om Wennberga. Du kan få en kontakt till Pugerup om du önskar.
   SvenE

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2020 Östra Strö

Tema av Anders NorenUpp ↑